НОВИНИ

Ваня Григорова: Искаме проверка, а не точно оспорване на резултатите в София

bnt avatar logo
от БНТ
18:26, 06.11.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Искаме проверка, не точно оспорване на резултатите на местните избори. Това заяви в "Още от деня" кандидатът за кмет на София Ваня Григорова. По данни на ЦИК малко под 5000 гласа делят Григорова от Васил Терзиев.

Григорова уточни, че не тя, а коалицията, която я издига, оспорва резултатите. Екипът ѝ подготвя документите, за да може в рамките на седемдневния срок жалбите и сигналите да бъдат подадени в съда.

"Не е насочено към някого конкретно, но когато се виждат нередности, е редно те да бъдат проверени. Има поредица протоколи, които са празни, а на сайта на ЦИК са качени попълнени. Очевидно има нужда някой да провери какво се случва. Ако разликата беше над 20 000 гласа, очевидно нямаше да се занимаваме, но разликата е под 5000 и в този смисъл всеки глас е важен".

На местата, където се установи, че има проблеми, трябва да има и ръчно броене, категорична е тя.

Григорова каза, че не може да коментира детайлно казуса с машините за гласуване, понеже не е експерт и се позова на думите на бившия зам.-министър на е-управлението Благовест Кирилов, който е част от екипа й.

Той посочи какъв е проблемът с машините - публикуваното на сайта на МЕУ не отговаря на записаното в ИК. Трудно бих могла да обоснова по-детайлно тази част, но той показа къде е проблемът.

Попитана зали това означава, че могат да се оспорват всички гласове с машина, отговори: ако експертите решат това.

"Нашият е категоричен, че публикуваното на сайта на МЕУ не кореспондира със записаното в Изборния кодекс - очевидно има нужда от проверка и експертен разговор. Това не означава категорично промяна на данните, но създава предпоставка това да се направи".

Ваня Григорова каза, че цялостната кампания на опонентите ѝ се е състояла в това да демотивират избирателя да излезе да гласува. Отчете това като пропуск на своята собствена кампания:

"Ние не успяхме да успокоим избирателя, че цялата кампания на ПП-ДБ-СС не бива да ги демотивира да отидат до урните. за съжаление стигнахме до тази ситуация, при която да броим всеки глас".

Посочи още, че по време на цялата кампания опонентите ѝ са я омаскарявали с всевъзможни компромати, включително в деня на размисъл и деня на изборите.

Целия разговор гледайте във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Северното сияние слезе на юг - небесният спектакъл изуми хората и в Централна и Западна Европа
Северното сияние слезе на юг - небесният спектакъл изуми хората и в Централна и Западна Европа
Как САЩ тайно въоръжават до зъби Тайван
Как САЩ тайно въоръжават до зъби Тайван