Фатални балотажи идват за ГЕРБ и ППДБ

Очакваният пробив от ППДБ в областните градове не се състоя, твърдят социолози

Четирима кметове на ГЕРБ спечелиха още на първи тур в Бургас, Стара Загора, Враца и Перник 

Кандидатите на ГЕРБ и ППДБ във Варна с равен резултат

Фатални балотажи между кандидатите за кметове на ГЕРБ и на “Продължаваме промяната” предстоят идната неделя на 5 ноември. Социолози бяха категорични пред “Труд news”, че очакваният от ППДБ пробив в областните градове не се е състоял и едва ли ще се случи на втория тур, тъй като претендентите от партията на Бойко Борисов на повечето места водят и то със значителна преднина. Експерти по изборите коментираха, че липсва енергия на ПП, а електоралният потенциал е твърде ограничен, без възможности за допълнителна мобилизация на избиратели.

В София претендентът на ГЕРБ Антон Хекимян (16,9%) остана трети. За балотаж се класираха Васил Терзиев ППДБ (38%) и Ваня Григорова - БСП (19%). Това е единственият знаков град, където кандидат на ГЕРБ не стига до втори тур, единодушни са наблюдатели на изборния процес.

“Около 2-та процента разлика между Ваня Григорова и Антон Хекимян са по-малко от 10 000 гласа предвид ниската избирателна активност, така че това не е разлика, която да сме виждали случай, да не бъде преобърната и преодоляна.

Трябва да изчакаме, не е незначителна дистанцията, която регистрираме в екзит пола”, коментира Геновева Петрова от “Алфа рисърч”.

В четири областни града кандидатите на ГЕРБ печелят още на първи тур. Това са Бургас - Димитър Николов, Стара Загора - Живко Тодоров, Враца - Калин Каменов, Перник - Станислав Владимиров.

В Пловдив, Варна и Благоевград ГЕРБ взимат най-много места в градските парламенти, докато ППДБ остават втори според екзитпола на "Галъп". В Кърджали ДПС води, а ГЕРБ са втори.

Във Варна двамата фаворити - от ГЕРБ Иван Портних и Благомир Коцев от ППДБ са с еднакъв резултат - 26,9%, сочат екзитполовете на “Галъп” към 20.00 ч.

Кандидатите на ГЕРБ и ППДБ ще се изправят един срещу друг на балотажа в Пловдив. Екзитполът на агенция “Галъп” показва, че кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров е събрал 32,1% от гласовете, а Ивайло Старибратов от ПП-ДБ - 22,4.

В Благоевград също ще се изправят един срещу друг претендентите на ГЕРБ и на ППДБ. Илко Стоянов, подкрепен от ГЕРБ, взима 32,3% от гласовете, Методи Байкушев от ППДБ - 23,8%.

Във Велико Търново на 5 ноември сили ще премерят сегашният кмет от ГЕРБ Даниел Димитров Панов - 44% и Йордан Терзийски от ППДБ - 22,2%

В Хасково на балотаж отиват кандидатът на ГЕРБ Станислав Дечев и този на ППДБ Николай Ставрев.

В Русе до втори тур стигат кандидатите на БСП и на ГЕРБ - Пенчо Милков - 33,7% и Иван Иванов - 17,3%.

Проф. Михаил Константинов пред “Труд news”: Съдбата на машинното гласуване е в ръцете на ВАС

- Професор Константинов, какъв е коментарът ви за сегашните местни избори?
- За първи път на тези избори се случи нещо, бих казал уникално за последните 33 години откакто има демокрация - за първи път се сблъскаха ЦИК и Министерски съвет. Това са двата органа, които съвместно, в сътрудничество трябва да произведат изборите и от тяхната дейност зависи дали тези избори ще се ползват с доверие. Стана така, че доверието в изборния процес вече е доста увредено.

- Кое ви кара да смятате, че има сблъсък между Министерски съвет и ЦИК?
- Министерски съвет каза, че ЦИК действа противозаконно, а ЦИК посъветва Министерски съвет да не им се бърка в работата. Това е абсолютно недопустимо. Не съм мислил, че България може да се докара до такова жалко ниво.

- Повлия ли скандалът с машините върху резултатите на партиите?
- На този въпрос аз не мога да отговоря, а смятам, че и никой не би могъл да отговори, защото няма как да проиграем тая ситуация още веднъж без този скандал. Но това, което се случи, показва защо в Европа машинно гласуване няма - точно поради подобни причини. В Ирландия причината е почти същата като нашия вчерашен случай - купиха си машини за 56 млн. лири и на другата година, без да ги използват ги изпратиха за скрап.

- Това, което се случи, означава ли начало на края на машинното гласуване?
- Според мен това е първа крачка в тази посока. Ние все пак трябва да изчакаме решението на ВАС, който каза че ще започнат да гледат това дело от понеделник нататък. В момента съдбата на машинното гласуване, поне в близкото бъдеще е в ръцете на ВАС.

“Труд news” научи от магистрати

Прокуратурата решава утре за машинациите по доклади на ДАНС и МВР

Прокурор от Софийска градска прокуратура изслушват  доклади от представители на ДАНС и МВР какво точно е извършено от зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнев. Това научи “Труд news”, от магистрати, които не пожелаха на този етап да се ангажират с мнение.

Както писа “Труд news”, в петък заради доклад на ДАНС за това, че Стойнев е накарал отново да се генерират код на машините, който вече е бил генериран официално, след което си го е записал на телефона и на флашка, гръмна скандал, а ЦИК спря използването на венецуелските устройства за местните избори и всички гласувахме с добрите стари хартиени бюлетини.

“Нормално е първо да се образува проверка, при която в една по-спокойна обстановка от двата дни на местните избори, да се разгледат не само докладите от ДАНС и МВР. Нужно е експерти от тази сфера да дадат първоначални заключения дали действията на Стойнев или някого другиго са нарушения или престъпления, тъй като в случая става дума за специфични технологии”, обясниха запознати.

Те припомниха, че на подобна компютърна тема е била правена проверка през 2022 г. по твърдения на депутати от БСП, че Кирил Петков им предлагал да даде кода на машините, но поне към момента по нея не е образувано досъдебно производство, а още по-малко има повдигнати обвинения.

В Кърджали кандидатът на ДПС Ерол Мюмюн печели на първи тур

Четирима кметове на ГЕРБ избрани от раз

Досегашният градоначалник Димитър Николов от ГЕРБ спечели изборите още на първи тур с близо 56%. Това ще е петият мандат на Николов. Най-голямата група в 51-членния Общински съвет на Бургас, според данните на екзитпола, ще е на ГЕРБ - между 20 и 23 съветници, следват “Възраждане” - 6, БСП - 5 и СЕК - 3-4. Очаква се местният парламент да е “шарен”, защото близо 30% от гласоподавателите днес са посочили, че са гласували за по-малки формации.

Избирателната активност в Бургас бе изключително ниска - под 40%. По тази причина прагът за влизане в общинския съвет “падна”. Очаква се 970-980 души да са достатъчни за един общински съветник.

 С 52% Живко Тодоров от ГЕРБ запазва кметския си пост в Стара Загора.

Във Враца на първи тур печели Калин Каменов от ГЕРБ, за който това ще е трети пореден мандат.

В Перник вотът още на първи тур категорично печели Станислав Владимиров от “Движение за просперитет на Перник”, за когото са гласували 71,5% от избирателите, сочат данните от exit poll-а на “Тренд”.

 Новият кмет на Кърджали Ерол Мюмюн ще започне първия си мандат с близо 52% доверие.

ОИК реши срязаното да се закърпи

Шеф на СИК прекрои с макетен нож кабинка за избиратели

Шефът на секционната комисия е бил принуден отново да зашие срязаната част от кабинката за гласуване.

Светлана Василева,
Труд news, Благоевград

Председател на секционна комисия се направи на шивач и прекрои с макетен нож кабинката за избиратели. Направил прозорче, с което е променил утвърдения от ЦИК модел на кабинката. Шивачът с макетния нож предизвика разпра в секционната комисия и затова бе депозирана жалба в ОИК - Гоце Делчев от временният кмет на село Корница Анифе Кундева. В нея тя разказва за извършено действие от страна на председателя на СИК Красимир Бойчев и заявява, че е противозаконно.
Последвала е светкавична проверка, която е установила своеволието на Бойчев, който е от квотата на ППДБ. Бойчев е от квотата на ППДБ.

От ОИК - Гоце Делчев информираха: Беше изяснено, че съгласно дадените методически указания от ЦИК няма изискване за намаляване на закритата част на кабината за гласуване, каквото именно се е опитал да направи председателят.
Затова принудили крояча да възстанови целостта на закритата част на кабината за гласуване.

Прецедент

Никой не иска да кметува в Ралица

Сегашният кмет Тошко Денев ще продължи да управлява, докато се намери нов кандидат за поста.

Труд news, Търговище

Никой не ще да кметува в Ралица и сегашният кмет тръгна да агитира някой да му вземе поста.

Търговищкото село Ралица не си избира кмет на тези избори, защото противно на всеобщите мераци за власт, при тях желаещи да заемат стола на местен първенец няма. И парадоксално, сегашният кмет Тошко Денев, ще агитира усилено в следващите месеци съселяните си някой от тях да се навие, че да го отърве след 20 години кметуване.

Иначе, извън шеговития тон, Тошко Денев, че все пак тук-там имало и съселяни, които аха, били готови, но не отговаряли на изискванията да имат съответната регистрация в селото. До насрочването на частичен вот обаче, можело и да навъртят нужните месеци. Други пък, дето хората, пък и кметът, опитали да агитират, не искали да чуят за кметуване.

В изборния ден в Ралица си гласували пак както обичайно. Кметът разказва, че хората пускат бюлетини за градски кмет и общински съветници. Тошко Денев очакваше около 70 души да са стигнали до урните, което за селото си е висока активност на фона на реалното население от около 120 души, от които 15-20 деца. По списък и там били повече, но само по списък. Едни били зад граница, други вътре в “границата”, но незнайно къде.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения