Местни Избори 2023

Без машинен вот: ЦИК реши, че ще гласуваме само с хартиени бюлетини (Обзор)

От Euronews България Euronews България
Mestni Izbori 2023 CIK BGNES Снимка: БГНЕС. архив

Централната избирателна комисия (ЦИК) реши на местния вот на 29 октомври и на евентуален втори тур гласуването да бъде само с хартиени бюлетини. Това стана по време на заседание на ЦИК, излъчвано онлайн на сайта на комисията.

Предложението беше прието с 12 гласа „за“, а двама бяха „против“, а мотивите зад решението са, че все още не е завършен процесът по сертифициране на устройствата за гласуване, а това е ключово изискване в Изборния кодекс.

След като ЦИК прие решение „за“ гласуването само с хартиена бюлетина, в обяснение на отрицателния си вот Цветозар Томов заяви: „Вземаме това решение без издадено решение за удостоверяване съгласно чл. 213 а, на базата на едно писмо от г-н Александър Йоловски, което не е подписано и което е четири реда, в което ни се съобщава, че все още не е взето решение“.

Това беше едно много трудно решение, защото винаги съм подкрепяла машинното гласуване като начин на гласуване. Най-важно е да има доверие в изборния процес и всяко едно действие, независимо на кого, което формира недоверие и отблъсква избирателите от гласуване, трябва да бъде препятствано“, каза председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя посочи, че е докладвала на всички членове на ЦИК информацията, получена от ДАНС и че отпадането на машинното гласуване ще минимизира рисковете пред това избирателите да не отидат да гласуват.


Обобщение на скандала днес около машинното гласуване вижте във видеото:

Скандалът с машинното гласуване започна от парламента, където трябваше да се проведе извънредно заседание заради ветото на президента върху измененията в Закона за енергетиката. Заседанието пропадна заради липса на кворум, но все пак се оказа, че депутатите не са се събрали напразно – опозицията обяви, че в доклад на ДАНС, изпратена до председателя на парламента Росен Желязко,  се твърди, че зам.-министърът на електронно управление Михаил Стойнев е записал на флаш памет непозволена информация за машините за гласуване.

Дойде доклад на ДАНС, от който става ясно, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините, записал ги е на телефона си, записал ги е на флашка. На тези избори не трябва да има нито една машина. Всички са компрометирани“, обяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, подчертавайки, че Стойнов трябва да бъде арестуван.

Към 13:45 ч. стана ясно, че зам.-министърът е бил на разпит в ДАНС.

„Председателят на Народното събрание е уведомен от ДАНС, че заместник-министър на електронното управление е заснел генериране на код. Кодът е ключ към софтуера и се генерира в Министерство на електронното управление“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Някой иска да открадне изборите в България. Изборите, ако не се намери решение да няма машини, ще бъдат опорочени. Това е нечувано като история досега“, коментира съпредседателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Машините очевидно се компрометираха с този доклад на ДАНС, който излезе. Правителството трябва да подаде оставка", категоричен бе лидерът на „Възраждане" Костадин Костадинов.

Управляващите обаче бяха на друго мнение. Съпредседателят на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Атанас Атанасов обяви случващото се за „нова костинбродска афера“ и призова гражданите да не се поддават на манипулации, а Христо Иванов окачестви твърденията за манипулация на машинното гласуване като „панически последен ден от кампанията“.

А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова да не се оказва политически натиск върху ДАНС и ЦИК  и „ако някой нарушава правилата, да си носи отговорност“.

От Министерството на електронното управление излязоха с позиция по темата, че на машините не може да се сложи софтуер, който да промени резултатите от местните избори. От ведомството обясниха, че ключът на софтуера се съхранява на лаптоп в ЦИК.

Потърсихме за коментар и фирмата, която предоставя машините за местния вот. От „Сиела Норма“ обаче отказаха да отговорят на въпросите ни с довода, че договорът, подписан между тях и ЦИК, не дава право на изявления във връзка с машините за гласуване. В противен случай ги грозят „тежки неустойки“.