Броени дни остават до 29 октомври, когато България трябва да избере бъдещето си. Милиони хора ще се отправят до урните, за да дадат гласа си кой да ги управлява в следващите 4 години на местно равнище.

Какво да очакваме от този вот, какви са нагласите на хората, каква е ролята на кмета и на Общинския съвет, как са избрани кандидатите, има ли недействителни гласове у нас? На всички тези въпроси потърсихме отговор от математика проф. Михаил Константинов.

* Математикът проф. Михаил Константинов коментира ексклузивно за БЛИЦ как ще се разпредели местната власт между политическите сили.

Думите на експерта са заснети в четвъртък (26.10), т.е. ден преди да гръмне скандала с манипулацията на вота, който вече добива нарицателното "кодгейт"

Както БЛИЦ писа председателят на парламента Росен Желязков свика извънреден Председателски съвет в Народното събрание след пристигнал доклад от ДАНС. 

От доклада става ясно, че два дни, след като ЦИК направи публично генериране на хеш код, който е единият от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка.

Това е грубо нарушение на закона и е начин за манипулиране на машините.

Потърсихме математика и днес за коментар. Ето какво каза той:

Пълна утилизация на машините. Съгласен съм с Делян Пеевски. Заради доклада на ДАНС изборите трябва да бъдат отменени. При такива условия не може да има избори.

Подобна ситуация имаше при Ирландия. Там тогава тотално премахнаха машините. В цял свят машините са премахнати. Брюксел е единственото място в Европа, където са останали, но Брюксел е град.

Какво казва математикът за машинния вот може да чуете в разговора в 26 минута и 10 секунда.

 

Останалите акценти от разговора по минути:

 

0:50 – Изборни залагания, как човек може да изкара пари от вота?

2:30 - Кой ще победи по общини Бургас, Пловдив, София, Враца, Видин?

4:49 – Ролята на Общинския съвет.

6:25 – Местните избори до колко са мажоритарен вот?

8:10 – В София задължително ще има балотаж.

8:46 – Политиката и роднински връзки.

10:24 – Политическите ходове при избор на кандидатите.

12:10 – Измориха ли се хората от избори?

15:13 - Социологическите проучвания, какво означават големите разлики преди вота?

17:17 – Може ли някой пак да повтори модела на Борисов - от най-ниско стъпало да стигне до премиер?

22:30 - Как се краде в Европа? Кой и по колко? А ние къде сме?

25:45 - Трябва ли да се гласува и защо?

26:10 - Машинният вот - защо трябва да се премахне?

Град Брюксел и 3 села наоколо гласуват с машини. Кое е лошото в машините? Примерът е с Ирландия. Тя е високотехнологична страна, ние може само да ѝ завиждаме. По-добре е от Германия в известен смисъл.

Там си купиха преди няколко години машини, подобни на нашите. Сумата беше грандиозна - 56 милиона лири. Осигуриха си 100% машинно гласуване.

На другата година всички машини бяха унищожени или утилицирани. Дадоха още малко пари, защото това също е скъпо удоволствие. И защо ги унищожиха? Не защото машините се издъниха, а защото обществото изпадна в нашата ситуация. Започнаха спорове – хубаво е с машините, лошо е с машините, дайте машини...

На властите им писана и махнаха машините, защото разделиха обществото. Това руши доверието в изборния процес. Кратко и ясно: Всяко нещо, което повишава доверието в изборния процес е добро и всяко нещо, което намалява доверието в изборния процес е лошо!

28:40 - Недействителните гласове в България и протоколите.

34:40 - Анализ на отделните кандидати: Ваня Григорова.

35:50 - Отражението на войните върху изборите.

39:00 - Ролята на балотажите.

41:20 - Ще има ли "сглобка" между кмет и общински съвет в София?

43:50 - Основната заслуга на ГЕРБ в София е метрото.

46:15 - Мъртвите души в списъците и адресните регистрации.

49:45 - Каква ще е ролята на "Възраждане".

50:30  - Коя партия колко и кои общини ще спечели?

51:58 - Българската изборна система е без аналог в света.

54:59 - Васил Терзиев няма никакво намерение да се занимава със София, ако не стане кмет. За него столицата е някакво стъпало.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук